de-grubbe_01.jpg

Parket: "Tekort aan plaatsen in jeugdgevangenissen ondermijnt geloofwaardigheid justitie"

4 jaar geleden

Het parket Halle-Vilvoorde klaagt het tekort van het aantal plaatsen in de jeugdgevangenissen aan. Aanleiding is het feit dat een 17-jarige jongen die op heterdaad betrapt werd tijdens een inbraak in Halle, moest worden vrijgelaten omdat er geen plaats was in de gesloten jeugdinstelling van Everberg. "Dit is frustrerend voor parket en politie en ondermijnt de geloofwaardigheid van justitie", zegt het parket Halle-Vilvoorde.

Begin deze week werd een 17-jarige voorgeleid voor de jeugdrechter op verdenking van diefstal met braak, waarbij het parket zijn plaatsing had gevorderd. Ook de Brusselse jeugdrechter werd geconfronteerd met het gebrek aan plaats en was genoodzaakt de jongere, evenwel onder strenge voorwaarden, naar huis te laten gaan. 

Twee weken geleden werd de Brusselse jeugdrechter ook reeds geconfronteerd met het gebrek aan plaats. Toen ging het om een minderjarige die verdacht werd van diefstal met braak, het verkoop van verdovende middelen in georganiseerd verband, verboden wapendracht en slagen en verwondingen aan een minderjarige. Ook voor hem werd een plaats in een gesloten instelling gevorderd.

"De jongere wordt sindsdien elke dag aangemeld voor een plaats, voorlopig zonder resultaat. Het is frustrerend voor politie, parket en jeugdrechtbank om herhaaldelijk te stuiten op dit plaatsgebrek. Het grootste probleem hierbij is dat de jeugdrechters vaak niet kunnen uitvoeren wat ze beslissen, en dat ondermijnt volledig de geloofwaardigheid van justitie", zegt het parket Halle-Vilvoorde.

Foto: Agentschap Jongerenwelzijn