Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Parket telt 4.300 inbreuken op coronamaatregelen

Parket telt 4.300 inbreuken op coronamaatregelen

Het parket Halle-Vilvoorde heeft de voorbije maanden bijna 4.300 processen-verbaal opgesteld voor inbreuken op de coronamaatregelen. In één op de drie dossiers werd al een boete betaald. De andere dossiers worden de komende maanden behandeld door de correctionele rechtbank, politierechtbank of jeugdrechtbank.

De andere dossiers worden op 11 en 25 juni behandeld voor de correctionele rechtbank. “Dit betreft personen, die zich tijdens de controle door de politie op het naleven van de coronamaatregelen, weerspannig gedroegen en toen onmiddellijk via snelrecht gedagvaard werden”, zegt Gilles Blondeau van het parket Halle-Vilvoorde. “Voor feiten van weerspannigheid riskeert men een gevangenisstraf tot zes maanden, voor corona-inbreuken een gevangenisstraf tot drie maanden en/of een boete tot 8.000 euro.”

In ongeveer 500 van de 4.300 dossiers gaat het om een minderjarige. Hun dossiers worden op 18, 22 en 26 juni en 8 juli behandeld worden door de jeugdrechtbank. “Het gaat vaak om jongeren die tijdens de coronaperiode meermaals betrapt werden op samenscholingen. De jeugdrechtbank kan beslissen tot een berisping, een positief project, een werkprestatie of leerproject of het opleggen van voorwaarden”, aldus Blondeau.

Het parket van Halle-Vilvoorde gaat verder minderjarigen die eenmalig of minder ernstige feiten gepleegd hebben op een alternatieve manier tot de orde te roepen. “Het gaat bijvoorbeeld om het versturen van een aangepaste waarschuwingsbrief of een oproeping van de minderjarige en zijn ouders bij de parketcriminoloog”, aldus Blondeau. De politierechtbanken van Halle-Vilvoorde tot slot buigen zich in augustus over de feiten waarbij geen sprake is van weerspannigheid of andere misdrijven. Daarvoor worden drie themazittingen gehouden.