brand_spl_tom1.png

Rampenplan afgekondigd na zware brand Sint-Pieters-Leeuw

vrij 26 feb 2021

In Sint-Pieters-Leeuw is het gemeentelijk rampenplan vanmorgen afgekondigd na een zware brand gisterenavond. Die woedde op een bedrijventerrein aan de Eugène Ghijsstraat. Twee bedrijven gingen in de vlammen op. Omdat er wellicht asbest is vrijgekomen, moesten omwonenden tot vanmiddag blijven en hun ramen en deuren gesloten houden. Twee scholen in de buurt zijn geëvacueerd.

De brandweer kreeg gisteren rond 21u45 te horen dat er een brand was uitgebroken aan de Eugène Ghijsstraat. Eens ter plaatse sloegen de vlammen al uit het dak van een loods. Wellicht is daarbij asbest ontsnapt uit de dakplaten. De gemeente kondigde het rampenplan af, zodat er op een snelle en efficiënte manier middelen kunnen worden ingezet.

Twee scholen (De Sint-Stevensschool en De Groene Parel) en twee kinderinitatieven (De Speelboot en De Wensdroom) die zich net buiten de perimeter van 500 meter bevinden, zijn uit voorzorg geëvacueerd. Ouders werd gevraagd hun kinderen vanmorgen af te halen van de scholen. Voor wie dat niet mogelijk is, wordt opvang georganiseerd in enkele evacuatiecentra.

Asbestschilfers
Intussen heeft de brandweer metingen gedaan naar gevaarlijke stoffen. De resultaten zijn goed, er zijn geen gevaarlijke stoffen gevonden. Mogelijk ontdekken buurtbewoners wel asbestschilfers in hun tuin of straat. De brandweer raadt aan die niet aan te raken, maar dat te melden via communicatie@sint-pieters-leeuw.be of 02/371.63.02. De gemeente laat de schilfers dan ophalen door een gespecialiseerde firma. Wie huisdieren heeft die deze nacht buiten verbleven, spoelt zijn dier best grondig af. De burgemeester hief rond 15u30 het gemeentelijk rampenplan op.

Op de site aan de Ghijsstraat huren een twintigtal bedrijven een stuk van de loods. Twee bedrijven zijn vernield door de brand. Onderzoek moet uitwijzen hoe de brand ontstond.