justitie_0.png

Rechtbank pakt jonge drugsdealers uit Zennevallei aan in portefeuille

vrij 9 sep 2022

De Brusselse correctionele rechtbank heeft straffen tot 4 jaar cel uitgesproken op het proces rond een groot drugsnetwerk in de Zennevallei. Acht beklaagden kregen celstraffen met een (gedeeltelijk) uitstel opgelegd, drie anderen moeten een werkstraf uitvoeren. De rechtbank sprak daarnaast een verbeurdverklaring van bijna 900.000 euro uit. Dat is het geld dat de twintigers met hun drugshandeltje zouden hebben verdiend. 

 

De lokale politie van de zone Zennevallei (Halle, Beersel en Sint-Pieters-Leeuw) voerde midden 2020 een onderzoek naar een jonge twintiger uit Sint-Genesius-Rode die zich bezighield met de verkoop van cannabis. De zaak kwam in de zomer van dat jaar in een stroomversnelling na de arrestatie van een dealer. Uit zijn verklaringen bleek dat de verdachte uit Sint-Genesius-Rode verschillende drugsdealers zou bevoorraden. Het onderzoek breidde uit en bracht meer dan tien verdachten in kaart. 

Volgens het parket ging het om een netwerk van drugsdealers die cannabis aan elkaar verkochten, waarna ze de drugs verder doorverkochten. De ene beklaagde kon zijn zaakjes daarbij al beter organiseren dan de andere. Zo had een van hen drie chauffeurs in dienst om zijn koopwaar af te leveren. 

Het hele drugsnetwerk werd op 21 juni 2021 ontmanteld toen de politie op veertien locaties in Beersel, Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Strombeek-Bever, Merchtem, Dilbeek, Sint-Agatha-Berchem, Anderlecht en Sint-Genesius-Rode huiszoekingen uitvoerde. Daarbij werden veertien personen opgepakt en voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Twaalf van hen moesten zich in juni voor de rechtbank verantwoorden. Een deel van de beklaagden gaf op het proces toe cannabis te hebben verkocht, maar verschillende beklaagden ontkenden betrokken te zijn geweest bij drugshandel.

De rechtbank hield er duidelijk een andere lezing van het dossier op na en achtte elf van de twaalf beklaagden schuldig. De hoofdverdachte werd veroordeeld tot 4 jaar cel, waarvan een deel met uitstel. Tegen de 26-jarige man uit Anderlecht sprak de rechtbank wel een verbeurdverklaring uit van maar liefst 684.000 euro. Zeven anderen kregen straffen van 1 tot 3 jaar cel met telkens een volledig of gedeeltelijk uitstel opgelegd, met een verbeurdverklaring gaande van 350 euro tot 153.000 euro. Drie anderen werden veroordeeld tot een werkstraf van 150 of 200 uur. De twaalfde verdachte werd vrijgesproken.