horta_turnzaal_vilvoorde2.jpg

Renovatie Horta-turnzaal in Vilvoorde wordt eind 2018 aangevat

don 3 maa 2016

Vilvoorde wacht op de subsidies van het Agentschap Onroerend Erfgoed om de renovatie te starten van de zogenaamde Horta-turnzaal. De turnzaal die nu in slechte staat verkeert, is een beschermd monument dat werd ontworpen door de bekende Belgische art-nouveau architect Victor Horta. Na de renovatie zal de zaal opnieuw gebruikt worden door de dansafdeling van de muziekacademie. 

De oude turnzaal in de Bolwerkstraat in Vilvoorde was een onderdeel van het voormalige meisjesinternaat ‘Les Peupliers’. Ze werd in 1906 ontworpen door Victor Horta, van wie de dochters er school liepen. Het is een van de eerste turnzalen in ons land die werden gebouwd volgens de moderne pedagogische principes. De zaal werd in 1999 beschermd als monument. Ze werd voor het laatst gebruikt als balletzaal door de Stedelijke Academie maar staat nu al jaren leeg en verkeert in slechte staat.

CD&V interpelleerde maandag de meerderheid over het dossier in de gemeenteraad. De oppositiepartij dringt ook aan op een spoedprocedure bij Erfgoed Vlaanderen. Maar schepen De Ro stelt de oppositie gerust. "Het is de bedoeling dat de zaal opnieuw kan gebruikt worden door de academie. Maar eerst moet ze gerenoveerd en gerestaureerd worden in de oorspronkelijke staat. Daarvoor is er ook een subsidieaanvraag ingediend bij de dienst Erfgoed van Vlaanderen", verduidelijkt schepen van onderwijs Jo De Ro.

De hele renovatie zal een half miljoen euro kosten waarvan de stad Vilvoorde er ongeveer 150.000 zal betalen. Vermoed wordt dat ten vroegste eind 2018 kan gestart worden met de bouw. (foto Flickr-Tijl Vereenooghe)