reuzen_halle3.jpg

Reuzencultuur erkend als Vlaams immaterieel erfgoed

vrij 10 jul 2015

Goed nieuws voor de reuzen van onder andere Halle en Linkebeek: ze zijn voortaan officieel erkend als cultureel erfgoed. Minister van Cultuur Sven Gatz heeft beslist om de reuzencultuur in Vlaanderen toe te voegen aan de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Net mensen

"Reuzen zijn net als mensen", zegt minister Gatz. "Letterlijk: velen van hen staan officieel ingeschreven in het bevolkingsregister. De meeste reuzen zijn ook gedoopt en stappen wanneer de tijd rijp is in het huwelijksbootje met een andere gigant. Ze dansen volgens bepaalde patronen, hebben elk hun eigen lied en worden in leven gehouden door honderden enthousiaste vrijwilligers."

Eeuwenoude traditie

De eerste reuzen doken op in katholieke processies aan het einde van de 14de eeuw. Sindsdien evolueerden de reuzengebruiken mee met hun tijd, maar ze blijven verwijzen naar de historische wortels van de reuzencultuur. De reuzenbeheerders moeten heel wat obstakels overwinnen bij het levend houden van dit immaterieel erfgoed: nieuwe vrijwilligers vinden, de reuzen duurzaam bewaren en de betekenis van de traditie overbrengen naar het publiek.

Blijk van erkenning

Ook de Halse Confrérie werkte al vijf jaar aan een plan om de reuzengroepen beter te laten samenwerken bij het doorgeven van hun tradities. Gaandeweg groeide het plan ook om Vlaamse reuzen te laten opnemen in de lijst van cultureel erfgoed omdat dat een grote blijk van erkenning is.