Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Rik Van Cauwelaert over 50 jaar Knack: "Je moet altijd kritisch blijven"

Rik Van Cauwelaert over 50 jaar Knack: "Je moet altijd kritisch blijven"

Het weekblad Knack bestaat 50 jaar en dat leek ons een goede gelegenheid om nog eens aan te kloppen bij Rik Van Cauwelaert uit Roosdaal. Van Cauwelaert werkte 25 jaar lang voor Knack, eerst als redacteur en later ook als hoofdredacteur en directeur. 

De nu 71-jarige Rik Van Cauwelaert begon zijn carrière als fotograaf en sportjournalist. In de jaren tachtig werd hij het gezicht van de politieke redactie en in 2002 volgde hij Hubert Van Humbeeck op als directeur-hoofdredacteur. Tien jaar later nam Van Cauwelaert ontslag bij Knack. Vandaag, voor het jubileumnummer van Knack, schreef Van Cauwelaert een opiniestuk onder de titel "Knack hoort altijd in de oppositie thuis". Een kop die bij uitbreiding voor alle media van toepassing is.

"Je moet altijd kritisch blijven, altijd achterdochtig, al is dat misschien wat te sterk. Je moet toch op je hoede zijn voor de overheid en die altijd goed in de gaten houden”, zegt Van Cauwelaert. “Zelfs zij die met de beste intentie aan de macht komen, beginnen na een tijdje toch die macht te gebruiken waarvoor ze niet echt bedoeld is. Je ziet dat altijd gebeuren, je moet als journalist altijd attent en op je quivive zijn."

Het volledige interview met Rik Van Cauwelaert zie je vanavond in ons nieuws.