ba8.jpg

Toekomstplannen van Brussels Airport maken Noordrand onbewoonbaar

don 11 dec 2014

De actiegroep Noordrand haalt fel uit naar ceo Arnaud Feist van Brussel Airport Company. Die stelde vorige week een studie voor over de uitbreiding van de luchthaven. Hij wil daarbij het aantal nachtvluchten optrekken van 16.000 naar 25.000. Maar die voorstellen zouden volgens de Noordrand de regio onbewoonbaar maken.  

Ceo Arnaud Feist van Brussels Airport wil een oplossing voor het plafond van 16.000 toegelaten nachtvluchten per jaar. Als Brussels Airport kan blijven groeien zullen er volgens hem bovenop de actuele 60.000 directe en indirecte jobs tegen 2025 nog eens 10.000 jobs bijkomen. “Het debat over het vliegtuiglawaai moet daarom geobjectiveerd worden. Door te investeren in baneninfrastructuur zou een betere spreiding van het luchtverkeer mogelijk worden”, dat zei Feist in een interview met de Franstalige zakenkrant L’Echo.

Maar het is volgens Actie Noordrand een hypocriete illusie dat een luchthaven kan groeien en intussen minder mensen kan hinderen in een dichtbevolkte regio. Deze veronderstelling zal mensen doden, torenhoge gezondheidskosten met zich meebrengen en de luchthavenregio onbewoonbaar maken.  Dat laat de actiegroep weten in een persbericht. 

Ook hekelt Actie Noordrand de  nachtpraktijken van DHL.  Die koerierdienst komt met half vol getankte zware toestellen uit Leipzig aangevlogen.  In Zaventem wordt er vervolgens bijgetankt en worden er pakjes bijgeladen voor trans-Atlantische vluchten. Maar volgens de actiegroep hebben deze praktijken geen enkele meerwaarde voor de Belgische economie.

De huisartsenkring Harno, die meer dan 130 huisartsen uit de Noordrand groepeert, trok een tijd geleden al aan de alarmbel. Volgens de artsen is het toenemende aantal vluchten boven de Noordrand nefast voor de gezondheid van de inwoners. De toename vergroot volgens Harno de kans op hart- en vaatziekten bij de omwonenden. Bekijk hier de reportage.

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"23545","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"324","width":"610"}}]]