Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vergunning voor komst luchthaventram in Machelen en Zaventem

Vergunning voor komst luchthaventram in Machelen en Zaventem

De Vlaamse regering zet het licht op het groen voor de komst van de luchthaventram in Machelen en Zaventem. Ze leverde daarvoor een omgevingsvergunning af. Concreet gaat het om de aanleg van een trambedding evenwijdig met de A201 en een complete heraanleg van enkele lokale gewestwegen in de twee gemeenten. “Het is te zot dat we nog steeds geen tramverbinding hebben tussen Brussel en de luchthaven in Zaventem,” aldus Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). VOKA Vlaams-Brabant roept op de werken zo snel mogelijk aan te vatten.

 

De vergunning maakt deel uit van het project Luchthaventram tussen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Brussels Airport in Zaventem. Het is een van de geplande vervoerlijnen van Brabantnet waarmee De Lijn de verbinding in de noordelijke Vlaamse Rand en in Vlaams-Brabant wil verbeteren. Momenteel stopt de tram aan de halte NATO, met de verleende vergunning kan de lijn doorgetrokken worden tot de luchthaven.

De werken zullen ingrijpend zijn, met extra tunnels en bruggen. Ook voor fietsers wordt nieuwe fietsinfrastructuur voorzien. Het hele project heeft ook voor ontharding. “De Vlaamse Rand is een groene Rand en dat zal zo blijven. Er komt weinig tot geen bijkomende verharding en er worden groene bermen voorzien. De bomen die voor het project geveld worden, zullen tien keer gecompenseerd worden.”

Oproep VOKA
Ondernemersorganisatie VOKA Vlaams-Brabant en Metropolitan vraagt de werken met spoed aan te vatten. “De nieuwe luchthaventram wordt de spin in het web van de multimodale hotspot die de economische bedrijvenzone nu al is en zal voor zowel de mobiliteit als de tewerkstelling een grote rol spelen,” zegt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van VOKA Vlaams-Brabant.