Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Verschillende gemeenten uit onze regio weigeren regenboogvlag uit te hangen

Verschillende gemeenten uit onze regio weigeren regenboogvlag uit te hangen

In tegenstelling tot de rest van Vlaanderen steunen niet alle Vlaams-Brabantse en Brusselse gemeenten de dag tegen homo- en transfobie.

Heel West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Limburg en Antwerpen tooien zich op 17 mei in de regenboogkleuren naar aanleiding van de ‘Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie’. Çavaria, de Vlaamse koepel van holebi- en transgenderverenigingen, wil met de actie de zichtbaarheid van holebi’s en transgenders op lokaal niveau vergroten. 92% van de Vlaamse gemeenten ondersteunt dus de actie. Maar in Brussel en Vlaams-Brabant is het enthousiasme minder groot.

Onder meer Bever, Drogenbos, Linkebeek, Tervuren en Wezembeek-Oppem weigeren de regenboogvlag uit te hangen. “Als reden geven deze gemeenten onder meer aan dat ze geen enkele minderheidsgroep willen voortrekken. Andere gemeenten verwijzen dan weer naar de protocollaire regels over het bevlaggen van officiële gebouwen”, verduidelijkt Jeroen Borghs van Çavaria.

De Vlaamse koepel van holebi - en transgenderverenigingen betreurt dit. “Gemeenten tonen met een simpel gebaar dat ze begaan zijn met al hun inwoners, ook met holebi’s en transgenders. Daarom is het jammer dat sommige gemeenten weigeren deel te nemen”, aldus Borghs. (foto Çavaria)