Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vlaams-Brabant maakt 1 miljoen euro vrij voor de Regionale Landschappen

Vlaams-Brabant maakt 1 miljoen euro vrij voor de Regionale Landschappen

De provincie gaat vanaf 1 januari de Vlaamse financiering van Regionale Landschappen en Bosgroepen grotendeels overnemen.  Dat meldt de bevoegde gedeputeerde Tie Roefs (Groen). Goed voor een investering van 1 miljoen euro.  

Door het wegvallen van de bestaande Vlaamse financiering was er in de betrokken sectoren behoorlijk wat paniek ontstaan over hun toekomst. De Vlaamse overheid had de bevoegdheid eerder al overgedragen aan de provincie en had beloofd de nodige middelen in het provinciefonds te storten.  Maar omdat het provinciefonds begin volgend jaar wordt afgeschaft  waren er voor de Regionale Landschappen ook geen middelen meer. 

Ondanks de zware besparingen waarmee provincies geconfronteerd worden heeft de deputatie een akkoord bereikt om 80% van de financiering, omgerekend zo’n 1 miljoen euro, te handhaven.   "De Regionale Landschappen en Bosgroepen staan dus voor een besparing die kan oplopen tot 20 procent.  Maar dat kan mogelijk nog verminderd worden door subsidies voor bepaalde projecten”, benadrukt gedeputeerde Tie Roefs.