Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vlaams-Brabant tegen 2040 klimaatneutraal

Vlaams-Brabant tegen 2040 klimaatneutraal

Het is perfect mogelijk om onze provincie tegen 2040 klimaatneutraal te maken. Dat blijkt uit een studie die het provinciebestuur liet uitvoeren. Klimaatneutraal betekent de uitstoot aan broeikasgassen in evenwicht is met wat de natuur en de bodem kunnen opnemen. Daarvoor moet de uitstoot van broeikasgassen op het Vlaams-Brabants grondgebied wel verminderen met 80 à 95 %. 

Vanmorgen kwamen 25 burgemeesters uit onze provincie in cultuurcentrum Bolwerk in Vilvoorde luisteren naar de doelstelling om onze provincie over 25 jaar klimaatneutraal te maken. Volgens onderzoekers is dat perfect haalbaar.

Minder diesel

44% van de CO2-uitstoot komt uit het verkeer, meer bepaald van dieselwagens. We zullen de wagen wel sneller thuis moeten laten: in plaats van 75% van onze verplaatsingen met de wagen moeten we streven naar 50%.

Meer openbaar vervoer

Het openbaar vervoer moet volgens de onderzoekers dan wel uitbreiden én het aandeel van groene wagens moet omhoog. Voor een CO2-neutrale provincie zullen we ook kleiner moeten gaan wonen en meer in de dorpskernen zelf in plaats van er buiten. De onderzoekers pleiten tot slot ook nog voor meer windturbines en andere vormen van hernieuwbare energie. Eind november volgt een provinciale klimaattop met gemeentebesturen, bedrijven en andere partners.

NET GEMIST

NET GEMIST

Nieuws

VIVA! Feestspecial Botanica Veltem

Bij tuincentrum Botanica uit Veltem kan je inspiratie opdoen voor de feestdagen op hun prachtige kerstmarkt.

VIVA! Wijnen: Op wijnuitstap met RINGtv

Van 3 tot 5 december vindt in Court-Saint-Etienne opnieuw het Salon Saint-Vincent du Vin et du Fromage plaats. Begin november trokken de kijkers van RINGtv naar een soortgelijke wijnbeurs in Spy. Voorts brengen we een bezoek aan het Domaine Viticole du Chenoy, het levende bewijs dat België...

VIVA! Feestspecial Valentino Schepdaal

Sinterklaas brengt een bezoek aan Valentino Chocolatier in Schepdaal. Hij ontdekt er hoe de chocoladen figuurtjes gemaakt worden.

NIEUWS 26/11/2021

Bekijk hier het nieuws van vrijdag 26 november.