kind_paard.png

Vlaams paardenloket in Hoeilaart blikt tevreden terug

zon 9 nov 2014

Het Vlaams paardenloket in Hoeilaart viert zijn vijfde verjaardag en kan tevreden terugblikken.  Zo is het aantal paarden in Vlaanderen op vijf jaar tijd met 30 000 gestegen.  En ook de export naar het buitenland is verdrievoudigd.  

Het Vlaams paardenloket opende in 2009 de deuren in Hoeilaart en moest een officieel aanspreekpunt worden voor de sector. Het organiseerde ook tal van acties om de paardenhouderij duurzaam te ontwikkelen.  Met resultaat.

In 2008 telde Vlaanderen ongeveer 150000 paarden.  Vandaag zijn er 186000 paarden geregistreerd.  Ook de sportfederaties tellen elk jaar meer leden. 

En ook de internationale paardenhandel is sinds 2008 spectaculair gestegen.  In 2008 werd er zo’n 1100 stuks geëxporteerd.  Vorig jaar waren er dat zo’n 3500.  Bovendien leiden heel wat Vlaamse paarden verschillende internationale rankings wat de vraag in de toekomst alleen maar zal doen toenemen.

Het Vlaams paardenloket lanceert binnenkort ook het ‘Equilabel’, dat is een kwaliteitslabel voor maneges en pensioenstallen.  Het label komt er op vraag van de manege- en pensionstalhouders die zich met het kwaliteitslabel op een positieve willen onderscheiden.