uplace_2.jpg

Vlaamse overheid werkt aan nieuw RUP voor Uplace

woe 10 dec 2014

De Vlaamse overheid heeft een nieuw Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan uitgewerkt voor het reconversiegebied Vilvoorde-Machelen. Het voorstel zal nog deze week besproken worden binnen de Vlaamse regering.

De Raad van State vernietigde eind juni een deel van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor Uplace in Machelen na klachten van onder meer Greenpeace en de Bond Beter Leefmilieu. Ook de provincie Vlaams-Brabant en de stad Vilvoorde vrezen dat Uplace een negatieve impact zal hebben op het verkeer en de mobiliteit.

De Vlaamse overheid daarentegen benadrukt dat met het nieuwe treinstation Machelen en de nieuwe tramlijn langs de Woluwelaan er voldoende inspanningen worden geleverd om de extra verkeersdrukte op te vangen.  Maar die maatregelen werden losgekoppeld van het Gewestelijke Ruimtelijk Uitvoeringsplan van het Vlaams Strategisch gebied rond Brussel.  En dat kan niet, oordeelde de Raad van State eind juni. Daarom werd het uitvoeringsplan dat betrekking heeft op het reconversiegebied Vilvoorde-Machelen vernietigd. 

De Vlaamse overheid had tot eind dit jaar de tijd om het huiswerk over te doen en zal het nieuwe RUP met duidelijk garanties eind deze week klaar hebben.  Dat heeft minister Schauvlieghe gezegd in het Vlaams parlement na vragen van onder meer Katia Segers (Sp.a) uit Liedekerke. 

Bart Verhaeghe benadrukte enkele weken geleden nog dat Uplace zeker in 2018 de deuren zal openen. 50% van de oppervlakte van het winkelcomplex is trouwens al verhuurd. 

Of de puzzel tegen dan in elkaar zal vallen is zeer twijfelachtig.  Er moet immers ook nog een nieuwe brownfield-convenant afgesloten worden met de Vlaamse regering. Volgens de Raad van State was er bij het vorige contract sprake van mogelijke belangenvermenging.   Om die reden werd ook al de milieuvergunning vernietigd door de Raad van State.