Volledige ondertunneling A8 in Halle is geen optie voor minister Weyts

zat 11 mei 2019

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) ziet een volledige ondertunneling van de A8 in Halle niet zitten. Dat bleek uit het gesprek dat hij gisteren had met een delegatie van het Halse schepencollege. De minister vraagt de stad Halle om de bevolking drie mogelijke scenario’s voor te leggen over de doortocht van de A8, weet Het Nieuwsblad.

Minister Weyts legde het schepencollege drie scenario’s met een gedeeltelijke tunneloplossing voor die doorgerekend en haalbaar zouden zijn. In de drie gevallen wordt er gedacht aan de verkeersveiligheid, de doorstroming op de A8 en het in twee delen van de stad, aldus Het Nieuwsblad.

Scenario's
Volgens het eerste scenario komt er een tunnel van maximaal 220 meter lang ter hoogte van de Nijvelsesteenweg. Een tweede scenario heeft het over een tunnel van maximaal 500 meter van de Nijvelsesteenweg tot voorbij de Halleweg. Daarbij zou ter hoogte van de Welkomstlaan een ‘zwevende rotonde’ kopen die boven het maaiveld uitsteekt. Volgens een derde scenario komt er vanaf de Nijvelsesteenweg tot voorbij de Halleweg een tunnel van een kilometer lang. Deze laatste piste is de duurste.

Een volledige ondertunneling van de A8 is volgens minister Weyts onmogelijk omwille van de kostprijs die meer dan 400 miljoen euro zou bedragen. Ook zou zo’n tunnel niet geschikt zijn voor zware transporten, waardoor die via de woonwijken zouden moeten verlopen.