pleeggezin2.jpg

Volwaardig statuut voor pleegouders

vrij 14 nov 2014

N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh uit Lennik heeft een wetsvoorstel klaar rond een volwaardig statuut voor pleegouders. Dat is nodig want pleegouders worden, vanuit de wetgeving, nog altijd geconfronteerd met tal van praktische problemen. Wim Casier  en Marleen Buys uit Vilvoorde getuigen daarover vanavond voor onze camera. 

Wim en Marleen hadden een kinderwens, maar het koppel bleek onvruchtbaar. Daarom beslisten ze om vijftien jaar geleden pleegouders te worden van een tweeling. Een beslissing waar ze nog altijd bijzonder gelukkig mee zijn.

Een verblijf in een pleeggezin is van onschatbare waarde voor een kind in een problematische opvoedingssituatie.  Toch maakt de wetgever het pleegouders niet makkelijk. “Jaarlijks moeten we naar de jeugdrechtbank om de plaatsing te verlengen.  Je weet dus nooit hoe lang het kind bij zou zal en dat is niet altijd gemakkelijk”, zegt pleegouder Marleen Buys. 

Daar wil N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh uit Lennik nu wat aan doen. “Wanneer een pleegzorg beëindigd moet er persoonlijk contact mogelijk blijven tussen pleegouders – en kind.  Dit moet voorkomen dat de pleegzorg van de ene op de andere dag beëindigd wordt”, zegt Van Vaerenbergh.  Het voorstel moet het ook mogelijk maken dat pleegouders gemakkelijker beslissingen kunnen. Nu moeten pleegouders voor heel wat beslissingen eerst de toestemming vragen van de rechter.