Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Willemsbrug opnieuw maanden dicht voor renovatie

Willemsbrug opnieuw maanden dicht voor renovatie

De Willemsbrug over het insteekdok van het zeekanaal Brussel-Schelde, op de grens tussen Grimbergen en Vilvoorde, gaat vanaf maandag 24 februari voor ruim twee maanden dicht voor herstellingswerken. De brug moet gerenoveerd worden omdat er grote slijtage is. Nochtans werd de brug in 2015 nog maar pas volledig gerenoveerd.

In 2015 bleef de brug een jaar lang dicht voor renovatiewerken.“De brug ligt op de drukke verbindingsweg tussen Vilvoorde en Grimbergen en krijgt daardoor dagelijks veel, vaak zwaar en snel rijdend verkeer te slikken. Bij een inspectie werd dan ook slijtage vastgesteld aan de verbindingen tussen het brugdek en de stalen draagstructuur van de brug”, zegt Carolien Peelaerts van de Vlaamse Waterweg.

Daarom zijn dus opnieuw oplapwerken nodig. “Om de veiligheid van de bruggebruikers te garanderen worden de bestaande bouten, die brugdek en draagstructuur verbinden, vervangen door 300 gelaste ‘verstijvers’. Die moeten ervoor zorgen dat de brug in de toekomst beter gewapend is tegen slijtage", aldus Peelaerts.

De werken zullen twee maanden duren en zo veel mogelijk vanop het water gebeuren. Toch zal de hinder aanzienlijk zijn. Tijdens de werken mag er geen gemotoriseerd verkeer op de brug. Er is een omleiding voorzien via Woluwelaan, Mechelse Steenweg, Cyriel Buyssestraat en Jan Frans-Willemsstraat.

Fietsers en voetgangers zullen wel kunnen passeren tijdens de werken. Om een gelijkaardige snelle slijtage in de toekomst te vermijden, gaat de Vlaamse Waterweg in samenspraak met Vilvoorde, Grimbergen en de betrokken politiezones bekijken welke snelheidsremmende maatregelen genomen kunnen worden aan de Willemsbrug.