politie-terreur2.jpg

Dreigingsniveau opgetrokken naar hoogste niveau in Brussels Gewest

zat 21 nov 2015

Het dreigingsniveau voor het Brussels Gewest is opgetrokken 4. Dat is het hoogste niveau en erg uitzonderlijk. Elders in het land blijft niveau 3 van kracht.

Door een nieuwe evaluatie van het OCAD, het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging, werd het niveau voor aanslagen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest opgetrokken. Dreigingsniveau ‘4’ betekent wellicht dat er aanwijzingen zijn dat een dreiging zeer nabij is. Zo’n maatregel is zeer uitzonderlijk. Het dreigingsniveau werd verhoogd omdat er ‘precieze aanwijzingen’ zijn voor een mogelijke aanslag in Brussel vergelijkbaar met de aanslagen vorige week in Parijs. Dat heeft premier Charles Michel (MR) gezegd na de bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad.

Gevolgen van dreigingsniveau 4 in Brussel

-Door de maatregel is er een zeer grote politionele en militaire aanwezigheid in het straatbeeld.

-Alle metro- en premetrostations van de MIVB blijven dicht. Bovengronds blijven de bussen en trams rijden. Ook de treinen sporen volgens het boekje. Enkel het station Schuman werd gesloten omdat zich daar ook een metrostation bevindt. Er stopt dus ook geen enkele trein. Dat laat de NMBS weten.

-Alle evenementen in de 19 Brusselse gemeenten worden geannuleerd. Onder meer het concert van Johnny Hallyday in Paleis 12 en SOUND/CHECK, de dag voor muziekcreatievelingen in de AB in Brussel, gaan niet door. Kinepolis houdt vandaag de deuren gesloten net als het Paleis voor Schone Kunsten en het Atomium. 

-In Vilvoorde worden  alle publieke activiteiten geschrapt. (Lees ook: ‘Vilvoorde hanteert dreigingsniveau 4’)

-Het crisiscentrum vraagt ook om alle wedstrijden in eerste en tweede voetbalklasse uit te stellen. Maar de Pro League wil daar niet op ingaan omdat het verhoogde dreigingsniveau enkel voor Brussel geldt. Anderlecht speelt bovendien geen thuiswedstrijd. In tweede klasse wordt wel de wedstrijd van White Star Brussel tegen Koksijde geannuleerd.