radiclisering2.jpg

Bezorgdheid om 20 Vilvoordse jongeren na aanslagen Parijs

woe 2 dec 2015

Sinds de aanslagen in Parijs, heeft de stad Vilvoorde al 20 vragen gekregen over jongeren die er mogelijk radicale ideeën op nahouden. Dat zegt Jessika Soors, de deradicaliseringsambtenaar van Vilvoorde. Het waren vooral scholen die de stad contacteerden. 

De stad Vilvoorde zag in het verleden al verschillende van haar inwoners naar Syrië vertrekken. Na de aanslagen in Parijs groeit die vrees opnieuw. “We krijgen vaak vragen van scholen. Als jongeren bijvoorbeeld weigeren een minuut stilte in acht te houden voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. In hoeverre is dit zorgwekkend? Hoe kunnen wij hier het best mee omgaan?. Dat soort vragen krijgen we regelmatig”, vertelt Jessika Soors, de deradicaliseringsambtenaar van Vilvoorde.

De stad geeft in de eerste plaats tips aan de scholen om de jongeren zo goed mogelijk te begeleiden. Voorlopig worden ze dus nog niet echt in het oog gehouden. De stad benadrukt ook dat er al anderhalf jaar geen Vilvoordenaars meer vertrokken zijn naar Syrië.