© Vrijwilligers van het Halse Rode Kruis voor hun interventiejeep

Halse Rode Kruis mag meerijden in defilé op nationale feestdag: "enorm vereerd!"

vrij 5 jul

Een 4x4-interventiejeep van het Rode Kruis in Halle is geselecteerd om mee te rijden in het defilé op 21 juli, de nationale feestdag. 't Is een bijzonder voertuig, ontworpen om mensen snel te evacueren bij rampen en op moeilijke bereikbare terreinen.

De vrijwilligers kijken ernaar uit om passagier te zijn in de optocht. "Het is echt een unieke kans voor ons, een echte eer," aldus Frank Borremans, voorzitter van het Halse Rode Kruis. "Het is al de tweede keer. Een tiental jaar geleden hadden we een 112-ziekenwagen die mee mocht. We zijn heel verwonderd dat we opnieuw werden gevraagd. Ze vroegen om speciale voertuigen."

Een 4x4 voor moeilijk werkgebied

En die hebben ze: een speciaal omgebouwde 4x4, propvol medisch materiaal. Daarmee kunnen ze overal in de regio geraken, ook moeilijk bereikbare terreinen. "Met de 'all terrain-banden' baant de jeep zich bijvoorbeeld zonder moeite een weg door weides en de typische Pajotse modder. Hij kan ook ingezet worden bij overstromingen. Tachtig centimeter water kan het voertuig makkelijk aan. Belangrijk, want niet alleen Halle maar ook Bever, Herne en Galmaarden worden bijvoorbeeld geteisterd door wateroverlast," vult Borremans aan. "Hij kan tot 5 mensen vervoeren. Ergens anders in de regio vind je dit niet. Hij dient wel niet om lange ritten mee te doen, enkel om mensen snel naar een ziekenwagen of eerstehulppost te brengen. "