Hulpverleners 15 jaar na de treinramp in Buizingen: “Details van de dag zelf heb ik verdrongen"”

vrij 14 feb

Morgen is het exact 15 jaar geleden dat de zware treinramp in Buizingen plaatsvond, één van de grootste spoortragedies uit onze Belgische geschiedenis. Mario Huyskens en Nathalie De Rauw van het Rode Kruis verzorgden die dag vele slachtoffers. We blikken met hen terug hoe zij die dag beleefd hebben. "Details van toen heb ik niet meer, ik denk dat ik ze verdrongen heb."

15 februari 2010, het is krokusvakantie en het heeft gesneeuwd. Rond 8u25 botst voorbij het station van Buizingen de stoptrein die van Leuven naar ’s Gravenbrakel spoort op de IC-trein van Quiévrain naar Luik. De ravage is enorm. Treinwagons worden herleid tot verwrongen staal. De balans is loodzwaar: 19 mensen komen om het leven, meer dan 300 mensen raken gewond. Een ongeziene reddingsactie start.

“Ik had nachtdienst gehad op de ziekenwagen, dus was eigenlijk nog in het lokaal aan het slapen toen ik telefoon kreeg”, zegt Nathalie De Rauw. “Mijn eerste reactie was dat het wel zou meevallen. Ik heb mij terug neergelegd totdat ik twee minuten later opnieuw gebeld werd met een duidelijke boodschap: bel iedereen van de afdeling, want het is heel ernstig.”

Ter plaatse staan de hulpdiensten voor een enorme klus. In de vrieskou moeten ze gewonden uit de wagons zien te bevrijden. “We verzamelden aan het turncentrum Start65, waar de vele slachtoffers werden opgevangen en zijn dan meteen aan de slag gegaan. Ik weet dat er huisartsen en verpleegkundigen gevorderd werden, ik zie het materiaal slinken en de hoofdwonden bij de slachtoffers. Maar de details weet ik niet meer, ik denk dat ik die verdrongen heb”, zegt Nathalie.

"Details van de dag zelf heb ik niet meer. Ik denk dat ik ze verdrongen heb."

- Nathalie De Rauw, vrijwilliger Rode Kruis

Lessen getrokken

Op het terrein coördineerde Mario Huyskens mee de eerste hulp. “Vandaag kunnen we met één druk op de knop heel veel mensen mobiliseren”, zegt Mario. “Vroeger werden alle hulpverleners elk apart opgebeld. Het is één van de dingen die we geleerd hebben uit de treinramp van Buizingen. Welke impact de ramp had? Het is iets wat je meeneemt voor de rest van je leven, maar je probeert er ook lessen uit te trekken om de hulpverlening te verbeteren.”

De treinramp laat bij Mario en Nathalie een blijvende indruk na. “De dag zelf word je voortgestuwd door adrenaline, maar de dagen erna komt alles binnen. Dan moet je de puzzelstukken zien te vinden, de puzzel maken en de ramp een plaats geven”, zegt Nathalie. Mario vult aan. “Ik denk er nog vaak aan, zeker bij gelijkaardige interventies op het spoor. De treinramp is één van de zwartste bladzijden uit onze geschiedenis. Dat vergeet je niet.”

"Vroeger moest je iedereen één voor één opbellen, vandaag verwittigen we iedereen met één druk op de knop. Dat is iets wat we geleerd hebben uit de treinramp."

- Mario Huyskens, coördinator Rode Kruis