De kerk in Ruisbroek

Nieuwe thuis voor heel wat beelden en meubilair uit kerk Ruisbroek

woe 22 mei

In Ruisbroek, deelgemeente van Sint-Pieters-Leeuw, zijn de verbouwingswerken in de Jan Ruusbroec-kerk begonnen. Er zal minder plek zijn voor de erediensten, en in de plaats komt er een grote polyvalente zaal én een restaurant dat zal worden uitgebaat door hotelschool COOVI. Omdat niet alle objecten en meubilair een plek zullen krijgen in de heringerichte kerk krijgen die een nieuwe thuis in andere parochies, kerken of kapellen.

Achter de schermen waren de voorbereidende werken al langer bezig. De kerk werd door de parochieploeg helemaal leeg gemaakt. Een deel van het meubilair zal na de werken terugkeren in de nieuwe gebedsruimte op de eerste verdieping. Maar niet elk beeld of elke kandelaar zal in de kleinere ruimte een plekje kunnen krijgen. Dankzij de bemiddeling van Parcum, het expertisecentrum voor religieuze kunst en cultuur, is nu voor de meeste objecten een nieuwe thuis gevonden. Stukken werden weggeschonken aan parochies, kerken en kapellen om ze daar een tweede leven te geven.

Daardoor zijn de Ruisbroekse objecten nu in heel Europa te zien. De Heilige Theresia van Lisieux vond een nieuwe thuis in een parochiekerk in Polen, samen met enkele bidbanken, kandelaars en stoelen. De Heilige Jozef en Rita zijn samen, en voor altijd, op vakantie naar Portugal. En de Heilige Isidorius kreeg een dak boven zijn hoofd in de parochie Berg aan de Maas in Nederland. Pastoor Schwillens kwam het beeld ophalen en liet het restaureren door een lokale kunstenares.

Het beeld van Isidorus

"Vroeger werd er altijd een praalwagen gemaakt ter ere van Isidorus van Madrid, de beschermheilige van het Augst Cultuurfestival. In het kader van het 75-jarig bestaan van het festival, vond ik het gepast om op zoek te gaan naar een beeld van hem", vertelt pastoor Schwillens in een artikel dat journalist Kay van Geijn schreef over de nieuwe aanwinst in de provinciale krant De Limburger.

An Speeckaert, schepen van Erfgoed, is alvast blij dat de objecten op goede plekken konden worden herbestemd: “Alles is zeer transparant verlopen. Voor elk stuk dat werd weggeschonken, zijn papieren opgemaakt die als bewijs worden opgenomen in de verslagen van de kerkfabriek. Zo kunnen toekomstige onderzoekers nagaan waar alles naartoe is gegaan.”

De kerk is tot eind 2025 gesloten. Erediensten vinden intussen plaats in het parochiecentrum in de Gieterijstraat.