Woonzorgcentrum neemt maatregelen om verspreiding van buikgriepvirus tegen te gaan: “Geen paniek, maar waakzaamheid is geboden”

don 4 apr

Woonzorgcentrum Huis Paaleyck in Kapelle-op-den-Bos heeft enkele voorzorgsmaatregelen genomen om de verspreiding van buikgriep, die al zestien bewoners ziek maakte, tegen te gaan. Aanvankelijk was er sprake van quarantainemaatregelen voor zieke bewoners, maar bezoek is inmiddels toegelaten, mits enkele maatregelen in acht te nemen.

Het bericht op de Facebookpagina van wzc Huis Paaleyck in Kapelle-op-den-Bos zorgde donderdag even voor paniek. Daarin was er sprake van “een vervelend en besmettelijk virus dat rondgaat in ons woonzorgcentrum” en van “de volledige eerste verdieping die in quarantaine is geplaatst.”

Bewoners die besmet waren, moesten volgens het bericht ook in quarantaine blijven, tot drie dagen nadat ze symptoomvrij zijn. “Het bericht is wat ongelukkig geformuleerd, waardoor er ongerustheid was”, zegt directrice Dorien Belis van wzc Huis Paaleyck.

“Maar dat is nergens voor nodig. We vragen wel om voorzichtig te zijn. Zestien bewoners hebben maagdarmklachten. Het gaat om een maagdarminfectie die aanwezig is in ons huis. Zij zijn ook sneller moe en herstellen van de buikgriep op hun kamer. De maaltijden zijn aangepast naar een MDS-dieet (Maagdarmsparend dieet) tot en met zondag 7 april. Vandaag, donderdag, kregen ze vis met rijst.”

“Bezoek bij de bewoners die buikgriep hebben, is toegelaten als je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt, zoals handen desinfesteren en mondmastkers dragen. We vragen ook om het bezoek bij de bewoners met griep kort te houden, want ze geraken snel uitgeput.”

“Er hangen alcoholdispensers in de gangen, de bar blijft wel open voor familie en bezoekers van bewoners die niet ziek zijn. Bij de bewoners die symptomen hebben, hangen de nodige affiches omhoog op de kamerdeur. Via voldoende handhygiëne, kunnen we dit virus tegengaan. We volgen de situatie nauw op en evalueren dagelijks.”

“We hebben het bericht op onze Facebookpagina inmiddels aangepast. We hopen dat we door preventieve maatregelen snel door deze situatie geraken.” Er zijn ook stalen genomen om in een labo te laten onderzoeken over welk virus de ronde doet. De resultaten worden daarvan later verwacht.