Zwembad of niet? Discussie in Beersel rond toekomst provinciedomein Huizingen

don 4 apr

Komt er een nieuw zwembad in het provinciedomein van Huizingen? Die vraag laait weer op nu het domein opnieuw de deuren heeft geopend. Oppositiepartij Vlaams Belang zegt dat de Beerselse gemeenteraad geen vragende partij meer is voor zo'n klassiek bad. “We sluiten nog niets uit,” klinkt het bij het gemeentebestuur zelf.

In 2022 sloot de provincie het openluchtzwembad in het provinciedomein van Huizingen, omdat het te versleten en te duur zou zijn. Daarmee kwam een einde aan een jarenlange zwemgeschiedenis die begon in 1948. Een studie moest uitwijzen wat de mogelijke toekomstige pistes waren. Die zijn nu duidelijk: een nieuw zwembad op een andere locatie of een lint van kleine waterspeelplekken.

Uit een verslag van een vergadering met de provincie dat onze redactie kon inkijken, blijkt dat het huidige gemeentebestuur geen vragende partij meer is voor zwemgelegenheid. “Ik vind dat een bijzonder asociale houding. Er zijn heel wat mensen die zich geen dure zwemvakantie kunnen veroorloven,” zegt oppositieraadslid Klaas Slootmans (Vlaams-Belang).

Toch klink het bij burgemeester Jo Vander Meylen (cd&v) toch wat positiever. “We draaien niet plots de kar. Een zwembad in het domein van Huizingen kan zeker, maar niet zoals we dat eerder kenden. Politie die overmatig aanwezig moet zijn, kan niet meer. Een gezinsvriendelijk zwembad kan zeker.”

De gemeente vraagt ook een overdekt zwembad, zodat ook scholen er terechtkunnen, maar zelf investeren in het zwembad willen ze niet. De finale beslissing valt naar alle waarschijnlijkheid pas in de volgende legislatuur.