politie10.jpg

Extra alcohol- en gordelcontroles in Vlaams-Brabant

din 25 aug 2015

De politiediensten in Vlaams-Brabant gaan volgende maand extra controleren op rijden onder invloed en de gordeldracht.

Extra alcoholcontroles

Bij 10,1% van de verkeersongevallen met lichamelijk letsel die zich in 2014 in Vlaams-Brabant voordeden was er sprake van alcoholgebruik. September is een piekmaand voor verkeersongevallen met gewonden.  Daarom zullen de politiezones in onze provincie een tandje bijsteken en extra controles uitvoeren op het rijden onder invloed van alcohol.

Extra gordelcontroles

“Maar ook wat betreft de gordeldracht scoort onze provincie ondermaats”, zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte. "Uit de gordeltellingen van 2012 door het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) blijkt dat 85,8 % van de Vlaams-Brabanders de gordel draagt tegenover 89,2% van de Vlamingen en 86,4 % van de Belgen. Nochtans is het dragen van de gordel in de wagen een wettelijke verplichting. De gordel beschermt de inzittenden bij een ongeval. Zelfs een botsing aan lage snelheid, zoals 20 km/u, kan zonder gordel dodelijke gevolgen hebben", zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte.

Daarom gaan de politiediensten ook extra controleren op de gordeldracht en in het bijzonder in de zone 30. Want in 2012 droeg 76,7% van de bestuurders in Vlaams-Brabant de gordel in zone 30. Dit is merkelijk minder dan op wegen met een hogere snelheidslimiet. Wie betrapt wordt op het niet dragen van de gordel riskeert een boete van 110 euro.