betoging.jpg

Zware hinder bij openbaar vervoer door nationale betoging

woe 7 okt 2015

Vandaag vindt in Brussel een nationale betoging plaats. Daardoor is er heel wat hinder bij het openbaar vervoer. Onder meer in de regio Dilbeek, het Pajottenland en Grimbergen is het busverkeer zwaar verstoord.

De vakbonden betogen vandaag tegen het rechtse beleid van de Vlaamse en federale regeringen. Ze willen opnieuw een sociaal beleid en  eisen een herstel van de koopkracht, een verschuiving van de belastingen met ook een bijdrage van de grote vermogens en kapitaalinkomens en meer inspanningen om de kwetsbare groepen aan het werk te krijgen.

De nationale betoging veroorzaakt nu al zware hinder bij het openbaar vervoer.

De Lijn Vlaams-Brabant

Om 6 uur is ongeveer driekwart van de chauffeurs uitgereden. De dienstverlening is zwaar verstoord in de regio Dilbeek, het Pajottenland en op de lijnen naar Brussel. Schoolritten worden zo goed mogelijk verzekerd. Wie de gewone streeklijnen gebruikt om naar school te gaan, raadpleegt best de website van De Lijn om te weten of zijn bus rijdt.

In de regio Dilbeek rijden zo goed als geen bussen op de as Brussel – Ninove (lijnen 127, 128 en 129). Ook in de regio Grimbergen is het aanbod zwaar verstoord. Er rijden nauwelijks bussen van en naar Brussel. Naar de luchthaven van Zaventem en in regio Leuven rijdt driekwart van de bussen, op het stadsnet van Leuven is dat de helft.

De buslijnen naar het centrum van Brussel zullen door de betoging tijdelijk een omleiding volgen of ingekort worden. De betoging gaat van het noordstation naar het zuidstation. Hierdoor kan busstation Brussel Noord van 9 tot 13 uur niet bediend worden. Daarnaast rijden er van 13 tot 17 uur geen bussen naar Brussel Zuid. 

Meer details vind je op www.delijn.be

MIVB

Bij de metro is er een aanbod op de lijnen 1, 2, 5 en 6. Maar hou rekening met heel wat vertragingen.

Drie kwart van de tramlijnen is uitgereden onder meer op lijnen 3, 4, 7, 25, 39, 51, 55, 82, 92, 94, en 97

En er is busverkeer op 11van de 50 lijnen. Dat zijn de lijnen 12, 13, 21, 29, 34, 48, 66, 71, 78, 87 en 95. Ongeveer de helft van de voertuigen op deze lijnen rijdt, in vergelijking met een normale dag.

Alle andere lijnen worden niet bediend. Meer info vind je op www.mivb.be

NMBS

Bij de NMBS is er geen hinder.

Verkeershinder in de binnenstad.

Met de wagen naar Brussel komen is niet echt een alternatief. De politie verwacht immers zware verkeershinder in de Brusselse binnenstad. Het parcours loopt van het Noordstation over de Kleine Ring. Vervolgens trekken de betogers via de Pachecolaan, Berlaimontlaan, Keizerslaan, Cellebroersstraat en de Lemonierlaan naar het Zuidstation. Het vertrek van de betoging is voorzien rond 11u, de aankomst rond 15u. Het hele parcours is verkeer- en parkeervrij gemaakt.