beeldcapsule_voorbeeld.jpg

Beeldcapsule wil beeldmateriaal bewaren voor de toekomst

woe 16 sep 2015

Het Vlaams Instituut voor Archivering, kortweg VIAA, wil samen met 27 media- en erfgoedorganisaties het audiovisueel archiefmateriaal beter bewaren voor de toekomst. Eén van hen is jouw regionale zender RINGtv. Om de actie onder de aandacht te brengen werd zopas ‘De Beeldcapsule’ gelanceerd, een actie waarbij de kijkers de meest markante beelden uit het verleden kunnen selecteren.    

Zevenentwintig media- en erfgoedorganisaties waaronder de VRT , RINGtv en alle regionale omroepen en verschillende Vlaamse archieven en musea schaarden zich achter de oproep van VIAA om samen een lans te breken voor het audiovisueel materiaal dat in hun collecties aanwezig is. Een heel deel van dat audiovisuele materiaal is bedreigd en wacht nog op digitalisering. Maar tussen het reeds beschikbare digitale materiaal maakten zij een selectie aan archiefbeelden.

De Beeldcapsule

Uit die beeldselectie maakte een ‘Raad van Wijzen’ een eerste keuze die nu op debeeldcapsule.be te vinden is. De site toont geen lijst van de grote gebeurtenissen, wel authentieke beelden van het leven in Vlaanderen uit de afgelopen eeuw. Elk fragment is markant op een heel eigen manier. Zo toont de site oude reclamefilmpjes en buurtfeesten, maar worden ook thema’s aangeraakt rond bijvoorbeeld migratie, mobiliteit en de consumptiemaatschappij. “Vlaanderen beschikt over een schat aan audiovisueel erfgoed. Beelden zijn tijdloos, maar de dragers ervan zijn dat helaas niet. Het duurzaam bewaren van ons collectief geheugen is dan ook van groot belang’, zegt Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur en Media.

Om dit materiaal in de toekomst nog te kunnen bekijken en gebruiken, moeten we ze digitaliseren en duurzaam bewaren. Ook voor het materiaal dat we vandaag de dag maken is een duurzame opslag van cruciaal belang. Om die redenen werd eind 2012 het Vlaams Instituut voor Archivering opgericht dat met deze campagne wil wijzen op de diversiteit en rijkheid van onze audiovisuele archieven en tegelijk de noodzaak van het digitaliseren en het veilig bewaren voor de toekomst onder de aandacht wil brengen.  “VIAA heeft als doel dit archiefmateriaal te redden door het te digitaliseren en de digitale video en audio duurzaam op te slaan. Daarna stelt VIAA dit materiaal opnieuw ter beschikking van het onderwijs, het wetenschappelijk onderzoek en het grote publiek”, verduidelijkt Nico Verplancke, de directeur van VIAA.

Iedereen kan de campagne vanaf vandaag steunen door 1 tot maximum 5 tijdsbeelden te kiezen en zijn eigen beeldcapsule samen te stellen.  Dat kan op de website www.debeeldcapsule.be. De vijf meest gekozen beelden komen in de ‘Beeldcapsule 2115’ terecht die dus pas in het jaar 2115 zal geopend worden.

Van RINGtv werd een oud filmpje over Hofstade Plage (Zemst) weerhouden, één van de eerste pretparken in ons land. Stemmen op dit filmpje kan kier. 

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"35487","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"388","width":"610"}}]]

Enkele bekende Vlamingen waaronder Bruno De Wever, Francesca Vanthielen en Rik Torfs steunen de campagne en dienden zich aan als ‘capsonaut’. 

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"35448","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"75","width":"610"}}]]