Pauzeknop voor werken herbestemming kerk Ruisbroek om subsidies binnen te halen

zat 11 feb 2023

De gemeente Sint-Pieters-Leeuw drukt de pauzeknop in van de werken voor de herbestemming van de kerk in Ruisbroek. Vlaanderen besliste onlangs dat ook niet-beschermde kerkgebouwen in aanmerking komen voor subsidies om herinrichtingswerken uit te voeren. Daar wil Sint-Pieters-Leeuw nu gebruik van maken.

Het reglement van de Vlaamse overheid bepaalt dat de toekenning van de subsidie enkel en alleen kan gebeuren als het bestek om een aannemer te zoeken nog niet is gepubliceerd. Dat verklaart waarom de gemeente de subsidieaanvraag en de zoektocht naar een aannemer niet tegelijkertijd kan laten lopen. “We komen in aanmerking voor een Vlaamse subsidie van maar liefst 250.000 euro. Daarom wordt de zoektocht naar een aannemer even uitgesteld”, zegt Jan Desmeth. “We willen nu eerst snel en grondig werk maken van de subsidieaanvraag. Dat impliceert een vertraging van de opstart van de werken van maximaal zes maanden, van eind 2023 naar midden 2024.”
De Jan Ruusbroec-kerk ondergaat vanaf dan een stevige metamorfose. Er zal minder plek zijn voor de erediensten, en in de plaats komt er een grote polyvalente zaal én een restaurant dat zal worden uitgebaat door hotelschool COOVI. Het gemeentebestuur trekt 2,6 miljoen euro voor uit voor het project.