Brussels Airport vreest imagoschade. Na de aanslagen van 22 maart vonden de buitenlandse maatschappijen opnieuw hun weg naar Zaventem. Maar deze actie is zeer nefast voor het vertrouwen en de economie.
Felle kritiek op actie luchtverkeersleiders
Minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) maant de actievoerders aan om zo snel mogelijk aan het werk te gaan. “Dit krijg je aan niemand uitgelegd”, aldus Weyts in een reactie. Ook mobiliteitsminister Galant roept alle partijen op de luchthaven op om de dialoog en ook het werk te hervatten in het belang van iedereen.
De CEO’s van verschillende luchtvaartmaatschappijen, luchthavens en bagageafhandelaars hebben in een gezamelijke mededeling de luchtverkeersleiders opgeroepen tot verantwoordelijkheid. “Met deze actie worden duizenden passagiers gegijzeld en komt de Belgische luchtvaartsector in gevaar”, aldus de CEO’s. De aanslagen van 22 maart hebben het land maar ook de economie zwaar getroffen. Deze actie maakt de situatie volgens hen alleen maar erger. En dat kan zeer nefast zijn voor 70.000 werknemers die rechtstreeks of onrechtstreeks actief zijn in de luchtvaartsector.
Ook de internationale koepel van luchtvaartmaatschappijen IATA veroordeelt de werkonderbreking. 'Deze actie is een slag in het gezicht van alle medewerkers van de luchtvaarmaatschappijen en luchthaven die hard gewerkt hebben om Brussel opnieuw te verbinden met de rest van de wereld na het drama van 22 maart', dat zei IATA-topman Tony Tyler.
Ook volgens VOKA is de actie totaal onverantwoord. ‘Men speelt met het imago van het land, voor het eigenbelang van een beperkte groep’, aldus Voka-topman Hans Maertens.