elektriciteit2.png

Gemeenten voorbereid op mogelijke stroomuitval

vrij 7 nov 2014

Zowat alle gemeenten in onze regio zijn voorbereid op een mogelijke stroomuitval deze winter.  Dat blijkt uit een rondvraag van Radio 2.

Zowat alle Vlaams-Brabantse gemeenten die zijn opgenomen in het afschakelplan, hebben een nood- en interventieplan uitgewerkt.  Verschillende gemeenten zullen de straatverlichting doven of verlichten deze winter geen openbare gebouwen of monumenten. 

Heel wat gemeenten, zoals Dilbeek en Herne, schrappen ook de kerstverlichting of werken met LED-verlichting.  In Asse hebben ze dan weer kerstverlichting aangekocht die werkt op zonne-energie.  

Heel wat gemeenten hebben ook werk gemaakt van een mobiliteitsplan.  Bij een stroomonderbreking dreigen immers ook slagbomen en verkeerslichten uit te vallen.  En dat kan heel wat verkeersellende veroorzaken. 

In Vlaams-Brabant zijn 55 van de 65 gemeenten opgenomen in het afschakelplan.  In onze regio ontsnappen alleen Machelen, Drogenbos, Steenokkerzeel, Vilvoorde en Wemmel aan een eventuele stroomonderbreking. 

Ook de luchthaven van Zaventem werd niet opgenomen in het afschakelplan van Elia.  Toch heeft de luchthaven zich voorbereid op een eventuele schaarste.  Ook bij een eventuele black-out kunnen de kritieke luchthaveninstallaties gedurende 24 uur operationeel blijven.