'Den witte buizerd’ werd met beste zorgen omringd, maar haalde het niet: “Een klap voor alle vrijwilligers”

zat 30 maa

‘Den Witte Buizerd’, zoals ze de gewonde witte buizerd in het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (VOC) in Malderen (Londerzeel) noemden, heeft het ondanks de intensieve zorgen niet gehaald. De vrijwilligers in het VOC reageren aangeslagen.

“Eind december werd de witte buizerd hier binnengebracht in ons VOC”, zegt voorzitter Marc Van Voorde van het VOC. “De vogel was aangereden door een wagen in de Zwaluwstraat, hier in de buurt van ons centrum. Hij is hier in de buurt zeer gekend, want hij komt hier al een viertal jaar overwinteren.”

“Een bleekkleurige buizerd is een vogel die van het noorden komt, om hier te overwinteren. Hier is het voor hem dus warmer dan in het koude noorden. Na de winter trekt die terug noordwaarts. We noemen hem hier ‘Den Witte Buizerd’. Hij is de mascotte van de buurt. Hij werd hier met de beste zorgen omringd. Overdag werd hij om de vier uur door vrijwilligers gevoed onder dwang. Zijn zenuwbanen waren geraakt en zijn motoriek liet het afweten. Hij had ook een zware hersenschudding, maar was nog wel mobiel. Ondanks de verschillende verwondingen die hij opgelopen had bij de klap tegen de auto, hadden wij -samen met onze dierenarts- er grote hoop in dat het goed zou komen. Hij herstelde wel een beetje, maar één poot bleef hangen. Hij at na een tijdje ook moeilijker en weigerde daarna te eten, waarna hij verzwakte.”

“Spijtig genoeg hebben onze dagelijkse zorgen en de vele interventies van onze dierenarts uiteindelijk niet mogen baten. Donderdag is hij plotseling gestorven na een verblijf van drie maanden in ons opvangcentrum. Voor de vele vrijwilligers die hem overdag om de vier uur onder dwang voederden met een pincet, komt dit hard binnen. Iedereen hoopte dat hij het zou halen. We zullen hem missen.”

Vorig jaar 4700 dieren opgevangen

In het VOC worden heel veel gewonde of verzwakte vogels en wilde dieren opgevangen. Vorig jaar waren dat er 4.700. “We hopen natuurlijk dat ze dieren het na onze goede zorgen halen, want we laten hen dan terug vrij in de natuur”, zegt Marc. “Maar met ‘Den Witte Buizerd’ lukte het helaas niet. We hebben eens kerkuil binnen gehad, die er ook heel erg aan toe was, en die haalde het uiteindelijk wel. We putten moed uit de dieren die we wel kunnen redden.”

Oproep

Het VOC Malderen heeft wel een speciale oproep aan mensen die de natuur in trekken. “Er zijn momenteel veel jonge dieren”, vertelt Marc. “Maar we merken dat mensen veel te snel jongen hier binnen brengen. Hazen leggen hun jongen bijvoorbeeld bovengronds. Die moet je niet te snel naar het centrum brengen, vaak is de moeder nog vlakbij en is het nest dus niet verlaten.”

“Hetzelfde met jonge eenden. Als die een straat oversteken met jongen die misschien niet direct volgen, vang hen dan niet en jaag hen zeker niet op. Ze zoeken hun weg. Ze worden vaak veel te snel naar ons opvangcentrum gebracht.”