Week van het water: kringlooptuin Comité Jean Pain in Londerzeel geeft tips om spaarzaam om te gaan met water

din 26 maa

Hoe ga je spaarzaam om met water? Daar gaat de aandacht naartoe tijdens de 4e editie van 'de Week van het Water'. Bij kringlooptuin Comité Jean Pain in Londerzeel werken ze al jaren met systemen om regenwater te bufferen.

In de kringlooptuin in Londerzeel kan je kiezen voor een themawandeling waarbij je tips krijgt om zuinig om te springen met regenwater. Sylvie Vandekerckhove, medewerker van Comité Jean Pain: "Om regenwater te bufferen kan je een ‘groendak’ aanleggen. Het water gaat dan traag door het substraat, de plantjes houden het water ook tegen. Daardoor wordt het water trager afgevoerd en zal het niet in de riool voor wateroverlast zorgen."

De kringlooptuin bestaat 45 jaar en is 1 hectare groot. Comité Jean Pain wil mensen sensibiliseren en zo’n groot mogelijk publiek informeren.

"Wat je zeker niet moet doen, is je tuin volledig verharden. Een oprit helemaal in tegels is bijvoorbeeld af te raden. Als je toch een terrasje wil leggen, gebruik dan waterdoorlatend materiaal. Als het terras toch moet verhard worden, zorg voor een greppeltje naast je terras waarin het water kan afgevoerd worden naar je tuin."

Wil je meer weten? Deze week kan je de kringlooptuin gratis bezoeken.