justitiehuis.jpg

Justitie plant bijhuizen in Halle, Vilvoorde en Asse

don 25 feb 2016

Federaal minister van Justitie Geens en z'n Vlaamse collega Vandeurzen gaan werk maken van bijhuizen van het Brusselse justitiehuis in onze regio. Justitiehuizen volgen de uitvoering van straffen op en zorgen ook voor de opvang van slachtoffers. Er komen bijhuizen in Asse, Halle en Vilvoorde. 

De vraag naar een justitiehuis voor Halle-Vilvoorde weerklinkt als sinds de splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde in 2012. Voor een  volwaardig justitiehuis is er geen budget, maar federaal minister Geens en Vlaams minister Vandeurzen plannen op korte termijn wel bijhuizen van het Nederlandstalige justitiehuis van Brussel in Asse, Vilvoorde en Halle.

Binnenkort wordt gestart met de aanwervingen voor de drie bijhuizen in de regio. Lenniks kamerlid Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) is al lang vragende partij voor zo'n justitiehuis. “We kunnen de feiten vaststellen. Maar die feiten moeten ook vervolgd worden. En de straffen moeten ook op een goede manier worden uitgevoerd. Een justitiehuis vangt dus niet alleen slachtoffers op, maar zorgt ook voor een snelle en goede opvolging en uitvoering van de straffen”, aldus Van Vaerenbergh.

Zo volgt een justitiehuis onder meer werkstraffen op en de straffen die worden uitgezeten met een enkelband. Zo’n bijhuizen zijn geen overbodige luxe. Want in de eerste zes maanden van 2015 werden in onze regio 76 gewapende diefstallen geregistreerd door de politie. Een stijging met 15% tegenover 2014.