kasteel_gaasbeek.jpg

12,5 miljoen euro voor Kasteel Gaasbeek

9 jaar geleden

Het kasteel van Gaasbeek en de verschillende gebouwen er rond krijgen binnenkort een grondige opknapbeurt. Minister van Cultuur Sven Gatz maakt daarvoor 12,5 miljoen euro vrij. De renovatie moeten tegen 2019 afgerond zijn.

De centen zijn er en het masterplan is opgesteld. Zo zal het kasteel toegankelijk gemaakt worden voor mensen met een fysieke beperking. Er komen in het kasteel onder meer twee liften die ook toegang zullen verlenen tot het panoramisch uitkijkpunt op de toren.

“Voorts gaan we groot deel van het gebouw, dat nu in beslag genomen wordt door kantoren, vrij maken voor de bezoekers.  Dus er zal meer te zien zijn”, zegt minister van cultuur Sven Gatz in gesprek met RINGtv.   Daarom komt er in de binnentuin van het kasteel een nieuw gebouw met een polyvalente zaal en kantoren voor de medewerkers. Het resterende geld gaat naar het groen rondom het kasteel. “De bedoeling is om nog meer die mooie overgang van kasteel en erfgoed in het natuurdomein tot zijn recht te laten komen. Maar hiervoor gaan we rond de tafel zitten met het Agentschap Natuur en Bos en Vlaams minister van Natuur Schauvlieghe”, aldus Gatz.

Deze investering bewijst dat de Vlaamse overheid veel belang hecht aan het kasteel van Gaasbeek. “Het is één van de mooiere kastelen in Europa. Wij vergeten dat soms als Vlamingen. En de erfgoedkansen die er nu al zijn willen we verder laten groeien.  Op die manier kunnen we van Gaasbeek één van de toonaangevende museumkastelen van Europa laten worden wat het nu al gedeeltelijk al is”, aldus Sven Gatz