Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

5.000 bomen voor speelplaatsen in Vlaamse Rand

 

5.000 bomen voor speelplaatsen in Vlaamse Rand

Vlaanderen wil de speelplaatsen van secundaire scholen in de Vlaamse Rand groener maken door volgend schooljaar 5.000 bomen te planten. “Bomen maken een speelplaats aangenamer, gezonder en gewoon mooier”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). “Zeker in de Vlaamse Rand, waar we ons groen karakter koesteren, willen we directies en leerlingen warm maken voor meer groen.”

Om de speelplaaten groener te maken, start Vlaanderen samen met vzw Bûûmplanters een pilootproject op. Dat project mikt op 5.000 extra bomen in de Vlaamse Rand in de loop van volgend schooljaar. Secundaire scholen in de Vlaamse Rand die intekenen krijgen ondersteuning om samen met hun leerlingen de speelplaatsen in te groenen. Door het koppelen van één tot twee lesuren kunnen leerlingen zelf mee zorgen voor de vergroening van hun schoolomgeving. Weyts voorziet een financiële ondersteuning van 25.000 euro.

“De school kan een hefboom zijn voor meer groen, zowel binnen als buiten de schoolmuren”, zegt Weyts. “De tijd is voorbij dat speelplaatsen alleen woestijnen van beton zijn. Extra groen doet wonderen voor het schoolklimaat.” Vzw Bûûmplanters, dat eerder al duizenden bomen plantten in de Vlaams Rand naar aanleiding van het Gordelfestival, wordt betrokken bij het project. “De betrokkenheid van de huidige generatie jongeren bij deze thematiek toont aan dat zij terecht veel belang hecht aan de toekomst van onze planeet”, besluit Yoeri Bellemans van vzw Bûûmplanters .