Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

70% meer starters dan 10 jaar geleden

 

70% meer starters dan 10 jaar geleden

In 2020 begonnen in Vlaams-Brabant meer dan mensen 12.000 hun eigen bedrijf. Het aantal starters groeide in onze provincie een pak harder dan in de rest van Vlaanderen.

De stijging van 2 procent van het aantal starters is de achtste op rij en dat maakt Vlaams-Brabant uniek ten opzichte van de andere provincies. “In Vlaams-Brabant kwamen er sinds 2010 bijna 5000 starters bij (4977), wat overeenstemt met een totale groei het voorbije decennium van maar liefst 70%. Ook de startersdichtheid is bij ons het hoogst van het land. Zo startten er 10,04 Vlaams-Brabantse ondernemingen per 1.000 inwoners”, zegt Elke Tielemans van UNIZO, de werkgeversorganisatie die samen met Graydon en UCM de nieuwe Startersaltas maakte. De meeste zelfstandigen gaan van start in de dienstensector, de vrije beroepen en de bouwsector.

“Het feit dat de starterscijfers in onze provincie jaar na jaar stijgen, weerspiegelt niet alleen de troeven en het potentieel van onze regio maar ook de  grote ondernemersspirit die er heerst. Starters zijn een hefboom voor andere activiteiten en nieuwe werkgelegenheid. Het is daarom bijzonder belangrijk starters voldoende te ondersteunen zodat hun overlevingskansen stijgen. Overleeft een startende onderneming de eerste vijf jaar, dan daalt de kans op stopzetting substantieel” duidt Elke Tielemans, Directeur UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel.

Een van de nieuwkomers in onze provincie is koffiebar Stoom in Vilvoorde. Onze reporter ging vandaag poolshoogte nemen bij de starters. Het resultaat zie je vanavond in ons nieuws.

NET GEMIST

NET GEMIST

Nieuws

NIEUWS 19/10/2021

Bekijk hier het nieuws van dinsdag 19 oktober.

SPORT 18/10/2021

Bekijk hier de sport van maandag 18 oktober.

NIEUWS 18/10/2021

Bekijk hier het nieuws van maandag 18 oktober.

Beestig goed bezig! Afl.02

In ‘Beestig goed bezig’ bezoeken we mensen die zich inzetten voor het welzijn van de dieren. Dierenarts Peter Mievis geeft enkele tips hoe je het best een huisdier kan houden. En we gaan langs bij Pascale die een erkende Cattery heeft. Schattiger dan dit wordt het niet!