Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Aangepaste verkeerssituatie voor offerfeest in Sint-Pieters-Leeuw

Aangepaste verkeerssituatie voor offerfeest in Sint-Pieters-Leeuw

In Sint-Pieters-Leeuw wordt een slagerij in Vlezenbeek dit weekend opnieuw ingericht als tijdelijke slachtvloer voor het Offerfeest van de moslimgemeenschap. Zaterdag en zondag zullen er in Vlezenbeek 2500 schapen geslacht worden. Dat zijn er iets meer dan de vorige jaren, omdat de Brusselse buurgemeente Anderlecht zelf geen rituele slachtingen meer organiseert. 

Vanaf morgen vieren de moslims het Offerfeest en daar hoort de rituele slachting van een schaap bij. Slagerij Froidmont doet al een aantal jaar dienst als tijdelijke slachtvloer voor het Offerfeest. Vorig jaar werden hier 2400 schapen geslacht. Dit jaar is het quotum vastgelegd op maximaal 2500 schapen per dag. Dat maximum zal waarschijnlijk makkelijk gehaald worden, gezien de gemeente Anderlecht dit jaar zelf geen rituele slachtingen organiseert en de moslims doorstuurt naar Vlezenbeek.

Burgemeester Deconinck betreurt dit en vindt dat Anderlecht zelf de nodige voorzieningen had moeten organiseren.  Toch maakt het Leeuwse gemeentebestuur zich sterk dat de extra slachtingen nauwelijks verschil zullen maken. Om één en ander in goede banen te leiden werd voor dit weekend een aangepast verkeersplan uitgewerkt voor de Postweg en komt er een heuse 'schapen-drive-in'.

“Daarbij wordt de Postweg een eenrichtingsstraat waarbij een rijstrook wordt vrijgehouden voor het doorgaand verkeer.  De andere rijstrook is voorbehouden voor de klanten van de slachtinrichting”, legt Jan Desmeth uit, schepen van Mobiliteit.  Op vraag van het gemeentebestuur biedt de slachterij de mogelijkheid om ook verdoofd te slachten. De gemeente int 10 euro per geslacht schaap om de kosten voor onder meer het politietoezicht te dekken.