huisvuil3.jpg

Affligem schaft huisvuilbelasting af

din 10 nov 2015

In Affligem moeten de inwoners vanaf volgend jaar geen huisvuilbelasting meer betalen. Dat heeft de gemeenteraad beslist.  

Van bij de overdracht van het afvalbeleid aan de Intercommunale ILvA, leefde bij de CD&V en N-VA het idee om de huisvuilbelasting af te schaffen. Maar de meerderheidspartijen koppelden daar wel 2 voorwaarden aan vast. De eerste voorwaarde was dat het gemiddelde afvalvolume in Affligem lager zou liggen dan het gemiddelde van het ILvA-werkingsgebied. En het verdwijnen van 250.000 euro aan belastingen mocht geen hypotheek leggen op de financiële stabiliteit van het meerjarenplan.

En blijkbaar werden beide voorwaarden vervuld. Zo daalde het totaalvolume afval in Affligem vorig jaar met 28% in vergelijking met 2013. Ook dit jaar noteerde Ilva opnieuw een gevoelige daling. “Van de slechtste leerling van Vlaanderen evolueren we op 2 jaar naar de top in Vlaanderen. Deze gunstige evolutie danken we aan onze milieubewuste inwoners. We willen hen voor hun inspanningen belonen met het afschaffen van de huisvuilbelasting”, aldus de gemeente Affligem in een persbericht.

Het bestuur wil voortaan het principe van ‘de vervuiler betaalt’ zo volledig mogelijk toepassen. Er zal dus wel een gedifferentieerde tarifering worden toegepast. Dat houdt in dat fracties (zoals restafval) die duur zijn om te verwerken eveneens duur zijn om aan te bieden.