markt_vilvoorde_geannuleerd2.jpg

Agenten Vilvoorde en Machelen krijgen bodycams

5 jaar geleden

De politieagenten van Vilvoorde en Machelen zullen straks interventies kunnen vastleggen op beeld. Ze worden namelijk uitgerust met bodycams, kleine camera’s die op het lichaam gedragen worden. Dat meldt Radio 2.

De politiezone VIMA is de eerste zone in onze regio die bodycams gaat inzetten. De cameraatjes, niet groter dan vijf op zeven centimeter, zullen gedragen worden op kogelvrije vesten van de agenten. Als een politieagent van de zone straks op patrouille vertrekt zet hij de bodycam aan. De camerabeelden worden in dat geval na 30 seconden gewist. Pas als de agent aangeeft dat hij gaat filmen, worden de beelden opgeslagen. Het toestel valt bovendien niet te manipuleren.

De politie zet de bodycams doelbewust in. De politiezone hoopt dat de camera’s ontradend werken en agressieve mensen zich kalmer zullen gedragen wanneer gefilmd worden. Verder moeten de bodycams de politieagenten ook beter beveiligen en hen wapenen tegen vaker voorkomende klachten van burgers die beweren dat agenten zich misdragen tijdens interventies.