Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Algemene voorrang van rechts verdwijnt in Dilbeek

Algemene voorrang van rechts verdwijnt in Dilbeek

Op verschillende verbindingswegen in Dilbeek verdwijnt de algemene voorrang van rechts. Dat heeft de gemeenteraad beslist.

Onder meer de Brusselstraat, Gossetlaan, Ternatstraat, Bogemstraat, Iteerbeeksebaan, Jan De Trochstraat, IJsbergstraat en Doylijkstraat worden daardoor voorrangswegen. “De maatregel moet zorgen voor meer verkeersveiligheid en uniformiteit in het wegennet”, dat laat bevoegde schepen Quaghebeur weten in een persbericht.

Op de kruispunten van deze wegen deden zich de voorbije 5 jaar 155 ongevallen voor, bij 44 ongevallen vielen ook gewonden. Volgens schepen Quaghebeur leken veel van deze wegen een voorrangsweg. "Maar dat was in de praktijk niet het geval. Om dit soort misverstanden uit de wereld te helpen, wordt van de opgesomde straten nu effectief een voorrangsweg gemaakt. Dit moet ook de veiligheid van de fietsers verhogen", aldus Stijn Quaghebeur.

Nu de voorrang van rechts mag genegeerd worden bestaat natuurlijk het risico dat bestuurders sneller gaan rijden. De gemeente gaat dit opvolgen en eventueel extra snelheidscontroles uitvoeren of de verkeersinfrastructuur aanpassen om de snelheid af te remmen.