ibt_preview.jpg

Avant-première 'In Bange Tijden' in Vilvoorde

vrij 21 nov 2014

'In Bange Tijden, de Grote Oorlog tussen Zenne en Dender', de reeks die RINGtv maakt over de Eerste Wereldoorlog, kreeg gisteren een officiële kick-off in het stadhuis van Vilvoorde. Tal van genodigden kregen in avant-première aflevering 3 te zien. Wij polsten achteraf naar reacties.

De locatie voor de avant-première is niet toevallig gekozen.  In aflevering 3 staat immers Vilvoorde centraal.  Meer bepaald Moritz Ferdinand Freiherr von Bissing. Van november 1914 tot april 1917 was hij Gouverneur- Generaal  van België, zeg maar hoofd van het militaire en burgerlijke  bestuur in bezet België.  Moritz Von Bissing resideerde in het kasteel van de familie Orban in domein 3 Fonteinen in Vilvoorde. Van hier uit regeerde hij als een verlicht despoot over bezet België.

Achteraf krijgen de makers alvast lovende reacties.  Vooral omdat eindelijk duidelijk wordt hoe de oorlog in Halle-Vilvoorde beleefd werd. “TV-reeksen gaan doorgaand over veldslagen en minder over de bezetting.  Dus verrassend en boeiend”, zegt WOI-expert Rob Troubleyn.  “De lokale bril zorgt er voor dat de reeks ook de jonge kijkers zal boeien”, zegt Karen Van Buggenhout van Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei. 

Veel verklappen we nog niet over aflevering 3, kijk gewoon zelf volgende week woensdag vanaf 18u15 op RINGtv.