zweetstalen_vilvoorde_covid.jpg

AZ Jan Portaels neemt zweetstalen bij Covid-patiënten om speurhonden op te leiden

vrij 9 apr 2021

In het AZ Jan Portaels is gestart met het afnemen van zweetstalen bij Covid-patiënten met als doel Mechelse herdershonden te trainen die het virus kunnen detecteren. Die zouden ingezet kunnen worden op de luchthaven en bij allerlei grote evenementen. Het gaat om een onderzoek in samenwerking met onder meer UGent.

In april vorig jaar kwamen onderzoekers van de universiteit Gent op het idee om zes Belgische speurhonden om te scholen tot coronahonden. Er waren immers aanwijzingen dat een Covid19-infectie gemakkelijk opgepikt kan worden door speurhonden. Besmetting met het coronavirus doet de lichaamsgeur van de besmette persoon namelijk al vanaf de eerste dag veranderen.

Aan de hand van zweetstalen worden de dieren getraind. De resultaten zijn verbluffend: de honden behalen een accuraatheid van 95% en het aantal vals positieve detecties is minimaal. Ook de nieuwe varianten van het coronavirus detecteren de speurneuzen en ze laten zich ook niet misleiden na een vaccinatie. In tegenstelling tot een PCR-test, waarbij er een incubatieperiode gerekend wordt van vijf tot tien dagen, zou een besmetting dus veel sneller gedetecteerd kunnen worden.

De opleiding van de Mechelse herdershonden vraagt wel veel tijd omdat er veel stalen nodig zijn voor de trainingen, van alle soorten mensen en ziekenhuizen wereldwijd. Ook het AZ Jan Portaels in Vilvoorde doet nu zijn duit in het zakje. Sinds deze week is gestart met afname van stalen bij de intussen alweer 22 Covid-patiënten. Daarbij wordt een wattenprop gedurende 30 minuten à een uur aangebracht in de oksel en lies. Het staal gaat in de vriezer bij -20 graden en wordt vervolgens overgebracht naar het trainingscentrum waar de honden worden opgeleid. “ “We vinden het belangrijk om deel te nemen aan een wetenschappelijk onderzoek dat zal helpen om Covid onder controle te houden”, zegt woordvoerster Helena Polfliet.