Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

AZ Jan Portaels voert actie voor meer zorgpersoneel en betere lonen

AZ Jan Portaels voert actie voor meer zorgpersoneel en betere lonen

De christelijke vakbond organiseert vandaag een actiedag in de non-profitsector. De vakbond eist meer personeel en betere lonen. De actiedag gaat niet gepaard met een grote betoging in Brussel vandaag, maar wel tientallen kleine protestacties over heel Vlaanderen. Onder meer aan het AZ Jan Portaels in Vilvoorde werd actie gevoerd.

De voorbije maanden draaide de zorgsector heel wat overuren om het coronavirus te bezweren. Tegelijkertijd deed het virus ook de onvrede van de sector opnieuw opflakkeren. Een witte woede met een betoging in Brussel vond ACV geen goed idee. Daarom worden over heel Vlaanderen kleine protestacties gehouden.

“Vele mensen zitten met de vraag: wat na corona? Zal het echt veranderen? En vanzelf veranderen? We eisen een non-profit pact met de overheid en werkgevers”, zegt Mark Selleslach van de christelijke vakbond. “We willen het applaus van de voorbije maanden omzetten in oplossingen en resultaten. De huidige gezondheidscrisis maakt duidelijk hoe belangrijk de non-profitsector is.”

Onder meer aan het AZ Jan Portaels in Vilvoorde werd actie gevoerd. De vakbond hoopt dat de vele steunbetuigingen van de afgelopen maanden de politiek wakker schudt om de zorgsector structureel beter te ondersteunen.

“Het moet gedaan zijn met uitvluchten en poppenkast spelen. Er moet een investeringsplan komen gericht op duurzaamheid. Het zorgpersoneel moet gewaardeerd worden met een beter loon, minder werkdruk en er moet meer personeel op de vloer zijn. En tot slot: herstel het sociaal overleg, zodat er goede afspraken kunnen gemaakt worden”, besluit Selleslach.