dsc01967.jpg

Beste Souper: de recepten van FC Herne

maa 17 apr

Jan en Koen van FC Herne wokken een heerlijk veggie gerecht tevoorschijn met vergeten groenten. Gevolgd door een tarte tatin van rabarber, zorgt dit voor een aangename prikkeling van onze smaakpapillen. Zou het feit dat Jan vegetarisch is hen een streepje voor gegeven hebben in de strijd om de overwinning? Het was voor beide duo’s alleszins een onvergetelijke ervaring.

Wok met vergeten groenten

Shiitake en tofu in de wok

Benodigdheden:

  • 24 grote shiitakes of andere champignons
  • 1 blok tofu
  • 2 bosuitjes - in dunne ringetjes
  • verse koriander

Voor de marinade:

  • 50 ml sojasaus
  • 25 ml rijstazijn
  • 1 el sake rijstwijn
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 teentje knoflook – gesnipperd
  • 2 cm verse gember - geschild en geraspt
  • 1 el chili olie

Bereiding

  • Doe alle ingrediënten voor de marinade in een pannetje en breng aan de kook. Laat ca. 1 minuut inkoken. Neem van het vuur.
  • Snijd de steeltjes van de shiitakes en laat daarbij ca. ½ cm zitten. Leg de shiitakes in een schaal en giet de marinade eroverheen. Zorg dat de paddenstoelen rondom bedekt zijn met de marinade. Laat ca. 30 minuten intrekken.
  • Laat de tofu uitlekken. Snijd de tofu in blokjes. Leg de tofu in een schaal en giet de marinade eroverheen. Laat ca. 30 minuten intrekken
  • Verwarm de wok, wanneer de olie warm is bak je eerst de tofu en daarna de shiitakes in de wok. Wanneer beiden bijna gaar zijn, giet je een deel van de marinade erover en bak je even verder tot de saus wat begint in te dikken. Serveer dan met wat gesnipperde bosui erover en een beetje koriander.

 

Zoete aardappel/pastinaak noedels met boerenkool

Benodigdheden:

  • 3 zoete aardappelen, in slierten gesneden
  • 3 pastinaken in slierten gesneden
  • 3 eetlepels soja saus
  • 1,5 eetlepel rijst azijn
  • 1,5 eetlepel ahornsiroop
  • 1 bussel boerenkool, gewassen en ontdaan van de stengels 
  • sesamzaadjes
  • ¼ kopje tahini
  • beetje amandel melk
  • 1 teentje look
  • 2 eetlepels nutritional gistvlokken
  • sap van 1 limoen
  • peper en zout

 

Bereiding:

  • Doe sojasaus, rijstazijn en ahornsiroop samen.
  • Meng tahini, amandelmelk, look, gist en limoensap en mix in processor tot een crème saus.
  • Bak de boerenkool in de wok met wat olie tot ze zacht is en nog een levendige kleur heeft.
  • Verwijder de kool en roerbak de noedels voor 6-7 minuten (ze moeten nog wat knapperig blijven) en doe dan alles erbij met de marinade.
  • Serveer met de tahini saus erover en wat sesamzaadjes

 

[[{"fid":"205327","viewmode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","fieldfileimagealttext[und][0][value]":false,"fieldfileimagetitletext[und][0][value]":false},"type":"media","fielddeltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","fieldfileimagealttext[und][0][value]":false,"fieldfileimagetitletext[und][0][value]":false}},"attributes":{"style":"height: 200px; width: 300px; margin-left: 10px; margin-right: 10px; float: right;","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]Rode bietjes salade

Benodigdheden:

  • gekookte rode biet
  • rijstazijn
  • koolzaadolie
  • wasabi of sriracha
  • peper en zout

Bereiding:

  • Snijd de bietjes in dunne schijfjes.
  • Meng rijstazijn met koolzaadolie en wasabi tot een vinaigrette en kruid af met peper en zout.
  • Leg de bietjes in een en giet er de vinaigrette over en laat 30 min trekken.
  • Server de bietjes als garnituur bij de zoete aardappel en pastinaak noedels en boerenkool.

 

[[{"fid":"205328","viewmode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","fieldfileimagealttext[und][0][value]":false,"fieldfileimagetitletext[und][0][value]":false},"type":"media","fielddeltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","fieldfileimagealttext[und][0][value]":false,"fieldfileimagetitletext[und][0][value]":false}},"attributes":{"style":"height: 200px; width: 300px; margin-left: 10px; margin-right: 10px; float: right;","class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]Tarte tatin van rabarber met yoghurtijs

Benodigdheden:

  • 750 g rabarber
  • 225 g  kristalsuiker
  • 1,5 scheutje water
  • sap van ¾ citroen
  • 90 g boter
  • 1.5 vel bladerdeeg
  • kardemonpoeder
  • yoghurtijs

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Was de stengels rabarber, schil ze en snij deze in blokjes.
  • Zet een diepe pan op het vuur met de suiker en het scheutje water. Laat het geheel karamelliseren.
  • Pers het sap van de citroen uit in een kommetje.
  • Voeg wanneer de karamel begint te kleuren de boter en het citroensap toe. Wees voorzichtig bij deze stap!
  • Roer met een garde tot je een lichtbruine karamel bekomt en haal de pan van het vuur.
  • Schik de rabarber naast elkaar in de karamel, zorg dat alles bedekt is.
  • Strooi er kardemonpoeder over naar smaak.
  • Leg het vel bladerdeeg bovenop de stukken rabarber en stop het overtollige deeg toe langs de zijkanten van de pan.
  • Maak een gaatje in het midden van het bladerdeeg zodat de stoom kan ontsnappen en schuif de pan ongeveer 45 minuten in de oven tot het bladerdeeg goudbruin gebakken is.
  • Haal de pan uit de oven wanneer het bladerdeeg gaar en goudbruin is.
  • Draai in een vloeiende beweging de pan om en laat de tarte tatin op het bord neerkomen. Wees opnieuw voorzichtig bij deze stap!
  • Snijd een spies uit de taart en leg die op een bord. Werk de tarte tatin af met een bolletje yoghurtijs.

Vodka Sour

Benodigdheden:

  • 60 ml De Cort Potato Vodka
  • 30 ml limoen sap
  • 15 ml suikersiroop (2 suiker 1 water)
  • 2 scheuten agnostura
  • 15 ml eiwit

Bereiding:

  • Doe alles in een shaker, 30 seconden schudden en dan overgieten in cocktailglas en garneren met een maraschinokers en een schijfje citroen op een prikker.