luc_robberechts.png

Bioboer Luc zamelt 300.000 euro in om plukveld te kopen: “Wel uit de gemeenteraad moeten stappen”

din 6 jun

Bioboer Luc Robberechts van het Gezonde Plukveld in Peizegem, heeft bijna 300.000 euro ingezameld om de grond die hij pacht te kunnen kopen van de gemeente. Daarvoor moest hij wel ontslag nemen als gemeenteraadslid in Merchtem.

Eind vorig jaar besliste de gemeente Merchtem om zo goed als alle landbouwgronden die het bezit te verkopen. In totaal werd zo’n 41 hectare grond verkocht, goed voor een opbrengst van meer dan twee miljoen euro. Luc Robberechts (55) koopt het plukveld dat hij al jaren bewerkt. “De investering van 300.000 euro kon ik niet alleen aan, dus ben ik met een crowdfunding gestart. Zowat 50 mensen investeren mee”, zegt Luc Robberechts. “Het Gezonde Plukveld in Peizegem telt zo’n 180 leden die oogsten. Ik zaai en onderhoud alles zelf.”

Luc Robberechts moest wel ontslag nemen als gemeenteraadslid voor oppositiepartij PRO  Merchtem. De in Mexico geboren Ana Lara Valdes volgt hem op. “Ik mag als gemeenteraadslid geen handel drijven met de gemeente en dus ook niet de pachtgrond kopen”, vertelt Luc. “Ik had geen andere keuze dan mijn mandaat op te geven, om mijn broodwinning te behouden. De gemeente zet de verkoop van de gronden door en dat bezorgt heel wat landbouwers kopzorgen.”

Schepen van Financiën David De Valck liet eerder weten dat er voor de openbare verkoop al aan het Agentschap Binnenlands Bestuur om een uitzondering is gevraagd om alle pachters de mogelijkheid te bieden, te kopen buiten het algemeen principe van een openbare verkoop. “Alle pachters krijgen zo eerst de kans om de grond die ze bewerken, te kopen”, zo liet de schepen weten.