Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Boerenprotest in Pamel: "Steun landbouw in Pajottenland"

Boerenprotest in Pamel: "Steun landbouw in Pajottenland"

Er was vanmorgen boerenprotest in Pamel. Landbouwers maken zich grote zorgen over het stikstofakkoord. “Als er niks verandert, is de landbouw in het Pajottenland ten dode opgeschreven,” klonk het aan het Provinciaal Proefcentrum in Pamel.

 

De boeren willen mee de stikstofuitstoot verkleinen, maar dan wel op een haalbare manier: “In onze streek vind je vooral rundvee. Daar komen op korte termijn zeer strenge maatregelen voor. Maar het gaat om stikstofreductie, niet om veestapelverkleining,” vraagt landbouwer Jonas Lemaire uit Lennik zich af. Hij vraagt meer tijd en ruimte om de nieuwe normen te behalen. “Als we nu investeringen moeten doen die eigenlijk geen meeropbrengsten zijn, is dat financieel niet haalbaar voor jonge landbouwers.”

De boeren roepen de lokale besturen op om een bezwaarschrift in te dienen tegen het stikstofakkoord. Ze vragen ook meer steun van de gemeentebesturen, onder meer via sterkere landbouwraden. “Almaar minder lokale besturen hebben voeling met het agrarische. Daarom vragen we alle steun en support, zodat de landbouw in het Pajottenland kan blijven voortbestaan.”