Kampenhout schaart zich achter landbouwers en vraag overheid en natuurorganisaties om overleg

vrij 20 okt

De gemeente Kampenhout schrijft een open brief aan de Vlaamse minister van Omgeving en van Landbouw, Zuhal Demir (N-VA) en Jo Brouns (cd&v). In de brief vraagt burgemeester Kris Learts om in overleg te gaan over de toekomst van de lokale landbouwers. Een paar weken geleden verzamelden zij op het gemeentehuis om hun bezorgdheid te uiten over de beschikbaarheid en de toekomst van gronden in onze regio.

 

Vlaanderen stelde nieuwe natuurbeheerplannen op, ook voor de Groene Vallei. Maar dat baart landbouwers uit Kampenhout, Herent en Kortenberg zorgen. Ze vrezen dat die plannen hun toekomst zal belemmeren. In die natuurbeheerplannen zijn de beheerdoelstellingen voor de natuurgebieden Steentjesbos en Molenbeekvallei opgenomen, maar tezelfdertijd kaderen ze in een ruimere visie waarin ook heel wat waardevolle landbouwgebieden zijn opgenomen. De landbouwers vrezen slinkende landbouwpercelen en uitbreidende natuurgebieden.

“Kampenhout is van oudsher een landbouwgemeente en bekend om zijn witte goud, het witloof. We mogen onze roots ook in deze discussie niet vergeten. Daarom, om de stem van de landbouwers kracht bij te zetten, dringt het lokaal bestuur Kampenhout er bij de verschillende overheden, organisaties en belangengroepen van landbouw en natuur op aan dat constructief overleg tussen de verschillende actoren kan plaatsvinden, waarbij naar een evenwicht tussen landbouw en natuur wordt gezocht,” klinkt het in de open brief.

Foto: het landbouwprotest van 2 oktober in Kampenhout