Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Bouw nieuwe Bospoortbrug moet eind dit jaar starten

Bouw nieuwe Bospoortbrug moet eind dit jaar starten

De bouw van de nieuwe Bospoortbrug moet dit jaar nog starten. Gisteren is het openbaar onderzoek gestart naar de bouw ervan. De bestaande Bospoortbrug wordt helemaal afgebroken. Op dezelfde plaats komt een nieuwe beweegbare brug die wordt voorbehouden voor voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer.

Eind maart diende De Vlaamse Waterweg een omgevingsvergunningaanvraag in voor de bouw van de nieuwe Bospoortbrug. “De nieuwe Bospoortbrug kadert in de opwaardering van het Kanaal naar Charleroi. Zo zorgen we ervoor dat het Kanaal naar Charleroi bereikbaar wordt voor schepen met drie containerlagen”, licht Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters toe. “Op deze manier beoogt De Vlaamse Waterweg het kanaal een nieuw elan te geven en klaar te maken voor een toekomst op maat van de moderne binnenvaart.”

De voorbije jaren werden bij inspecties heel wat gebreken vastgesteld aan de Bospoortbrug. Zo werd de brug om veiligheidsredenen al eens maandenlang afgesloten voor wagens. De nieuwe Bospoortbrug zal enkel toegankelijk zijn voor openbaar vervoer, fietsers en voetgangers. In de plannen wordt ook de Ijzerwergstraat volledig vernieuwd vanaf het Stationsplein. Tijdens de werken zal de nabijgelegen Baileybrug beschikbaar blijven voor voetgangers en fietsers.

“Nu het gemotoriseerde verkeer van de Bospoortbrug sinds midden vorig jaar afgeleid kan worden naar de Misiabrug kan nu ook de Bospoortbrug vervangen worden door een gloednieuwe moderne brug. Van zodra we over de omgevingsvergunning beschikken, wordt gestart met de voorbereidende werken van de vervanging van de Bospoortbrug. Volgens de huidige planning zullen de werken op het terrein eind 2023 starten”, klinkt het bij de Vlaamse Waterweg.