Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Brandweer: “Bestuurders moeten meer aandacht schenken aan reddingsstrook”

Brandweer: “Bestuurders moeten meer aandacht schenken aan reddingsstrook”

De Ring rond Brussel werd gisteravond rond 21 uur opnieuw geopend in beide richtingen. Eerder op de dag vond er een ongeval plaats met een tankwagen. Die lekte een gevaarlijke chemische stof, waardoor de takeling uren in beslag nam. Bovendien ondervonden hulpdiensten heel wat hinder omdat autobestuurders geen reddingstrook vormden.

Rond 14 uur belandde een vrachtwagen geladen met een gevaarlijke chemische stof naast de autosnelweg in een bosje en schoof een talud af. Omdat de tank lichtjes lekte, werd de autosnelweg urenlang afgesloten voor alle verkeer. Gevolg: heel wat verkeershinder en ellendig lange files. De massaal uitgerukte hulpdiensten moesten dan ook laveren langs de auto’s.

“Heel wat van onze voertuigen ondervonden echter zware hinder om ter plaatse te geraken, omdat nergens een reddingsstrook gecreëerd werd door de weggebruikers”, zegt Alain Habils van de Brandweerzone Vlaams-Brabant West. “We roepen iedereen op om hiervoor extra aandacht te hebben. Het versnelt onze tussenkomst en zo sta je uiteindelijk ook minder lang in de file.”

Een reddingsstrook is sinds 1 oktober van vorig jaar verplicht. Als je op de snelweg in stapvoets of stilstaand belandt en je hoort hulpdiensten naderen, dan moet je op de linkerrijstrook zo ver mogelijk naar links uitwijken. Het verkeer op de andere rijstroken moet zo ver mogelijk naar rechts uitwijken. Op die manier wordt een vrije baan gecreëerd voor prioritaire voertuigen.