Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Burgemeesters vragen definitieve oplossing vliegtuiglawaai

Burgemeesters vragen definitieve oplossing vliegtuiglawaai

De burgemeesters uit de Noord- en Oostrand zijn niet te spreken over de beslissing van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg om de twee vliegroutes boven het Brussels Gewest te schrappen. Daardoor zullen de Noord- en Oostrand nog meer vluchten boven hun regio te verwerken krijgen.

Op vraag van het Brussels Gewest schrapte de Brusselse rechtbank twee vliegtuigroutes uit het plan Wathelet.  Die van de kanaalroute en de route die de bocht over Etterbeek en Elsene maakt. Het gevolg is dat de Oost- en Noordrand opnieuw meer vluchten te verwerken krijgen, tenzij de onderhandelaars van de nieuwe federale regering een oplossing vinden. De burgemeesters zijn alvast niet te spreken over de uitspraak en vragen een billijke spreiding, zowel voor Brussel, de Noord- en Oostrand. Tim Vandenput, burgemeester van Hoeilaart, dringt aan op een globaal plan dat onderhandeld wordt en waar iedereen mee akkoord is. 

Ook in de Noordrand wordt boos gereageerd. Door het plan Wathelet werd al meer dan 60 procent van de vluchten over de Noordrand gestuurd. Dat Brussel nu weigert om vluchten boven zijn grondgebied toe te laten is volgens Walter Vansteenkiste, burgemeester van Wemmel, catastrofaal voor de Noordrand.  Hij wil nu een overleg met de collega-burgemeesters uit de ruime luchthavenregio.